Četvrtak, 13 Novembra, 2025
Naslovna IstaknutoMrkonjić Grad: U toku senzorno ocjenjivanje kvaliteta domaće rakije (FOTO)

Mrkonjić Grad: U toku senzorno ocjenjivanje kvaliteta domaće rakije (FOTO)

MG FORUM
0 komentara

Foto: Njegoš Tomić

U prostorijama Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad danas je u toku tradicionalno senzorno ocjenjivanje domaće rakije, u okviru manifestacija koje prethode 13. Aranđelovdanskom vašaru, koji će se održati 22. novembra 2025. godine. Stručni tim predvodi profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ninoslav Nikićević, koji trenutno ocjenjuje više od 100 uzoraka rakije iz različitih kategorija.

Profesor Nikićević ističe da šljivovica sa ovih prostora kontinuirano opravdava epitet jedne od najkvalitetnijih voćnih rakija. Navodi i kriterijume senzornog ocjenjivanja – boju, miris, bistrinu, tipičnost i ukus – naglašavajući da se upravo kroz te parametre utvrđuje ukupan kvalitet rakije. Takođe ukazuje na razliku u kvalitetu između šljivovice i jabukovače, podsjećajući da šljivovica tradicionalno prednjači.

Senzornom ocjenjivanju prisustvuje i dr Nermina Spaho, redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa Instituta za tehnologiju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Katedra za tehnologiju prehrambenih proizvoda biljnog porijekla.

Festival domaće rakije jedna je od centralnih aktivnosti u sklopu sajma poljoprivrednih proizvoda koji se održava povodom 13. Aranđelovdanskog vašara u Mrkonjić Gradu.

Slične vijesti

Ostavi komentar